Ένωση Ποντίων Γλυφάδας


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκδηλώσεις

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ
Κορυφαία εκδήλωση που πλέον τον χαρακτηρίζει και τον ταυτοποιεί πολιτιστικά είναι τα ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ. Πολιτιστικές εκδηλώσεις που καθιερώθηκαν το 2007, πήραν την ονομασία αυτή από την πολύ σπουδαία λαογράφο και μέλος της διοίκησης του συλλόγου για πολλά χρόνια κ. Χρύσα Συμεωνίδου - Χείλαρη.

Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο τέλος Ιουνίου και έχουν κάθε φορά διαφορετική και διακριτή θεματολογία, εμπνευσμένη από την τόσο πλούσια και πολυσχιδή ποντιακή πολιτιστική παράδοση.

Έτσι, το 2007 πρώτη χρονιά των ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΩΝ, παρουσιάσαμε αναπαράσταση του ποντιακού παραδοσιακού γάμου, το 2008 παρουσιάσαμε ένα αυθεντικό ποντιακό παρακαθ΄, το 2009 παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στη Γλυφάδα, τα παραδοσιακά ποντιακά Μωμογέρια, το 2010 τιμήσαμε την θεατρική μας ομάδα μέσα από μια εκδήλωση με τίτλο "Η δύναμη της παράδοσης", ενώ το 2011, αναδείξαμε το γνήσιο, λαϊκό, ποντιακό θέατρο.

Το 2012 αφιερώσαμε την εκδήλωση στις αλησμόνητες πατρίδες της καθ΄ημάς ανατολής και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, επιχειρήσαμε ένα πάντρεμα της ποντιακής και μικρασιάτικης πολιτιστικής παράδοσης.

Το 2013 η εκδήλωσή μας ήταν αφιερωμένη στον μεγαλειώδη Πυρρίχιο χορό και το 2014 τα ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ ήταν αφιερωμένα σε όλους όσους χωρίς να είναι Πόντιοι κοινωνούν την ποντιακή πολιτιστική παράδοση μέσα από τα πολιτιστικά μας σωματεία.

Τα ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ έχουν ήδη καθιερωθεί ως κύριος πολιτιστικός θεσμός όχι μόνο για τη Γλυφάδα, αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε χρόνο παρακολουθούν τα ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ πάνω από 2000 θεατές.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων η παιδική θεατρική μας ομάδα, η οποία ιδρύθηκε το 2007, δίνει θεατρική παράσταση, με έργο εμπνευσμένο από την ποντιακή παράδοση και μάλιστα στην ποντιακή διάλεκτο.

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ
Παραδοσιακά στις αρχές του χρόνου κόβουμε στα γραφεία του συλλόγου την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα. Μας δίδεται έτσι η ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές με τα μέλη μας και να ενημερώσουμε για τον προγραμματισμό της δράσης της χρονιάς που ξεκινά.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την περίοδο μέχρι το Μάιο κάθε χρόνου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο σύλλογος πραγματοποιεί κάθε χρόνο θεματικές εκδηλώσεις με διαφορετικό περιεχόμενο κάθε χρονιά.
Έτσι, έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί προβολές κινηματογραφικών ταινιών, με θέματα από τον Πόντο, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, ημερίδες συζητήσεων και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις.

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

Από τη χρονιά της σύστασης του συλλόγου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, περίπου την περίοδο της αποκριάς, η ετήσια χοροεσπερίδα του συλλόγου. Ειδικά το αποκριάτικο πάρτυ του συλλόγου, έχει πλέον καθιερωθεί και αποτελεί "θεσμό" για το σύλλογο και τους φίλους του. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι μια ευκαιρία για να "μυηθούν" όσο το δυνατόν περισσότεροι στο γνήσιο ποντιακό γλέντι!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Κάθε Πόντιος όπου Γης και κάθε ποντιακό σωματείο μάχεται καθημερινά για την παγκόσμια και ουσιαστική αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στα πλαίσια αυτά ο σύλλογός μας διοργανώνει κάθε χρόνο από τη χρονιά της ιδρύσεώς του το 1992 έως και σήμερα, κάθε 19η Μαΐου εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ως ένα ιδιότυπο μνημόσυνο, που θα επαναλαμβάνεται ως την τελική δικαίωση. Την παγκόσμια και ουσιαστική αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στις 19 Μαΐου κάθε χρόνου, τελείται στο μνημείο της γενοκτονίας που βρίσκεται έξω από το σύλλογο, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από φορείς της πόλης μας.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
Σχεδόν κάθε μήνα από Σεπτέμβριο έως Ιούλιο, με την εξαίρεση του Μαΐου, πραγματοποιούμε στην αίθουσα του συλλόγου "καλλιτεχνικές βραδιές", εκδηλώσεις δηλαδή με ζωντανή ποντιακή μουσική, ποντιακούς μεζέδες και κέφι που πιστέψτε μας κρατάει πολύ! Μόνο όσοι μετέχουν στις βραδιές αυτές μπορούν να καταλάβουν τι εννοούμε!Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού