Ένωση Ποντίων Γλυφάδας


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιστορικό

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1992, από Πόντιους Γλυφαδιώτες, οι οποίοι μοιράζονταν τα κοινά βιώματα της Ποντιακής καταγωγής και παράδοσης. Ιδρυτικά μέλη ήταν:

1 Χατουτσίδου Σοφία
2 Τοπαλίδης Ιωάννης
3 Τιλγκερίδης Βασίλης
4 Συμεωνίδου - Χείλαρη Χρύσα
5 Χωλίδου - Κιτσαρά Νίκη
6 Μουσούλη Αθηνά
7 Αμανατίδης Νικόλαος
8 Σαμπανίδης Ιωάννης
9 Γεραλίδης Ηλίας
10 Κανελλέα Σοφία
11 Σιδηροπούλου Δέσποινα
12 Κουιρουκίδης Κωνσταντίνος
13 Χείλαρης Σπυρίδων
14 Χρυσομαλλάκου Γεωργία
15 Χρυσομαλλάκου Ελένη
16 Χείλαρης Αναστάσιος
17 Πιτίδης Κωνσταντίνος
18 Σπονδυλίδης Θεόδωρος
19 Τιλγκερίδης Κυριάκος
20 Θεοδοσιάδης Αλέξανδρος
21 Νικολαίδης Διονύσιος
22 Τάτσης Λάζαρος
23 Μεταξόπουλος Χαράλαμπος
24 Καρυπίδης Θωμάς

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο σύλλογος έδειξε τη δυναμική του. Με αθρόα και συνεχή εγγραφή μελών, κατάφερε να ξεχωρίσει σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Με τη διοργάνωση επιτυχημένων χοροεσπερίδων, συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης μας, συνεχή παρουσία του στις παρελάσεις κατά τις Εθνικές Επετείους, μα πάνω και πέρα απ΄όλα με την οργάνωση και λειτουργία τμημάτων εκμάθησης χορών, ποντιακής λύρας, γλώσσας και τέλος με τη διοργάνωση σπουδαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς συλλόγους της Γλυφάδας.
Τα γραφεία του συλλόγου αρχικά φιλοξενήθηκαν στο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Γλυφάδας, που τότε βρισκόταν στην οδό Σοφίας Βέμπο.

Στη συνέχεια, τα γραφεία του συλλόγου μεταφέρθηκαν στο επί της οδού Γούναρη ισόγειο κατάστημα ιδιοκτησίας του τότε Προέδρου και σήμερα Επίτιμου Προέδρου Χαράλαμπου Τσακηρίδη.
Από το 1996 επί δημαρχίας του αειμνήστου Θόδωρου Σπονδυλίδη και Προεδρίας Χαράλαμπου Τσακηρίδη έως και σήμερα, τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται στο επί της Πλατείας Κονίτσης δημοτικό ακίνητο, το οποίο παραχωρήθηκε στο σύλλογό μας από το Δήμο Γλυφάδας για αποκλειστική χρήση.

Το 1997 επί δημαρχίας Στέλιου Λανδράκη και Προεδρίας του αειμνήστου Ιωάννη Σαμπανίδη, φιλοτεχνήθηκε από τη γλύπτρια Θέλξ
η Θεοχάρη και τοποθετήθηκε στο χώρο έμπροσθεν του συλλόγου, επί της πλατείας, μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η δε πλατεία μετονομάσθηκε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε πλατεία Πόντου.
Τα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν καθοριστικά για την εξέλιξη του συλλόγου. Αμέσως με την ίδρυσή του και επί Προεδρίας Νικολάου Αμανατίδη, ξεκίνησε και η λειτουργία του χορευτικού τμήματος του συλλόγου, το οποίο δραστηριοποιείται έως και σήμερα ανελλιπώς με συνεχείς και επιτυχημένες συμμετοχές και παρουσίες σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Πρώτος, έως και το 2008 χοροδιδάσκαλος ο Γεώργιος Σαραφίδης, του οποίου η προσφορά στη θεμελίωση και λειτουργία του τμήματος αυτού είναι ανεκτίμητη, ενώ από το 2008 έως και σήμερα ο σπουδαίος δάσκαλος Ιωάννης Ευφραιμίδης, με τον οποίο το χορευτικό μας τμήμα έχει ήδη να επιδείξει μεγάλο έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στο 2009, το χορευτικό μας συγκρότημα χόρεψε σε πάνω από 15 εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία της λειτουργίας του.

Το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας, ξεκίνησε σχεδόν με την ίδρυση του συλλόγου και επί Προεδρίας Νικολάου Αμανατίδη. Στο τμήμα αυτό είχαμε την τύχη να διδάξουν ο σπουδαίος δάσκαλος, ζωντανός θρύλος της ποντιακής παράδοσης, Γεώργιος Αμαραντίδης, ενώ αργότερα ο μαθητής του και σπουδαίος καλλιτέχνης Ηλίας Υφαντίδης. Από το τμήμα αυτό μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε και ο Ιωάννης Ταιλαχίδης, ο οποίος σήμερα είναι ο λυράρης του συλλόγου μας, ανταποκρινόμενος στα καθήκοντά του αυτά με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το 2007 επί Προεδρίας Κυριάκου Τιλγκερίδη, ιδρύθηκε και λειτουργεί, θεατρικό τμήμα, το οποίο αποτελείται από παιδιά του συλλόγου και έχει ήδη επιδείξει σπουδαίο έργο, έχοντας παρουσιάσει σπουδαίες παραστάσεις. Τα έργα διδάσκονται στην Ποντιακή διάλεκτο και αυτό σε συνδυασμό με την ηλικία των ερασιτεχνών ηθοποιών, κάνει το θεατρικό μας τμήμα μοναδικό στην Ελλάδα.
Πρώτη υπεύθυνη του τμήματος η :Αγγελίνα Κανιά, υπό την καθοδήγηση της οποίας το τμήμα μας παρουσίας σε δύο έργα, ενώ από το 2009, υπεύθυνος είναι ο καλλιτεχνικός μας διευθυντής Ηλίας Υφαντίδης.

Σταθμό στη λειτουργία του τμήματος, αποτελεί αναμφίβολα η παράσταση "Τη Ανεράδας η Λαλία", του Ηλία Υφαντίδη η οποία παρουσιάστηκε δύο φορές (Χριστούγεννα 2008 και 2009), με απερίγραπτη επιτυχία.
Το 2007 επί Προεδρίας Κυριάκου Τιλγκερίδη, καθιερώθηκαν ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου υπό τη γενική ονομασία "ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ", όνομα το οποίο έδωσε η σπουδαία λαογράφος και εκπαιδευτικός, μέλος των διοικητικών συμβουλίων του συλλόγου μας, κ. Χρύσα Συμεωνίδου - Χείλαρη.
Οι εκδηλώσεις αυτές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Ιούνιο, έχουν πλέον ταυτοποιήσει το σύλλογό μας σε επίπεδο εκδηλώσεων και έχουν κατορθώσει να καθιερωθούν ως σημαντικότατος πολιτιστικός θεσμός, όχι μόνο για τη Γλυφάδα, αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Από το 2008 με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο σπουδαίος καλλιτέχνης Ηλίας Υφαντίδης, αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του συλλόγου με σημαντικές αρμοδιότητες στον προγραμματισμό της πολιτιστικής δράσης του συλλόγου.
Από τη συνεργασία αυτή, ο σύλλογος έχει ήδη να επιδείξει σπουδαία δείγματα δουλειάς.
Από το 2007, ο σύλλογος έχει ανάγει τη συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών σωματείων της πόλης μας, σε πρώτιστο στόχο. Έτσι το Νοέμβριο του 2007, με πρωτοβουλία μας, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου μας, η πρώτη συνάντηση των Προέδρων των Πολιτιστικών σωματείων της πόλης μας, με αναφορά σε ιδιαίτερη καταγωγή, με θέμα τη διοργάνωση κοινού πολιτιστικού συνεδρίου.
Ιδιαίτερη τέλος σημασία δίνουμε ως σύλλογος στην κοινωνική ευθύνη, η οποία οφείλει να χαρακτηρίζει τη δράση μας. Έτσι δίνουμε το δυναμικό παρόν σε κάθε εκδήλωση και δραστηριότητα, που ως στόχο έχει την κοινωνική προσφορά.

Στα πλαίσια αυτά το Φεβρουάριο του 2009, συμμετείχαμε πρωταγωνιστικά με πέντε τομείς ευθύνης στη μεγάλη δεντροφύτευση του Υμηττού, η οποία διοργανώθηκε από το Δήμο Γλυφάδας και το ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.
Όλα αυτά, που έχουμε όλα αυτά τα 18 και πλέον χρόνια λειτουργίας μας πετύχει, αλλά και ακόμη περισσότερα που προγραμματίζουμε για τα επόμενα χρόνια, δεν θα μπορούσαμε να τα φέρουμε σε πέρας εάν όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε την αμέριστη και ολόψυχη δική σας υποστήριξη, για την οποία σας ευχαριστούμε ολόψυχα!
Διατελέσαντες Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1992- Σήμερα

1992 - 1993 Βασίλειος Τιλγκερίδης (Πρόεδρος Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής)
1993 - 1997 Νικόλαος Αμανατίδης
1997 - 1999 Χαράλαμπος Τσακηρίδης
1999 - 2007 Ιωάννης Σαμπανίδης
2007 - Σήμερα Κυριάκος Τιλγκερίδης


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού